Prei is een tweejarige plant, maar we oogsten in het eerst jaar omdat de plant het voorjaar erop gaat bloeien. Wanneer er een buitengewone temperatuurswisseling heeft plaatsgevonden, bijvoorbeeld na een warm voorjaar ineens een flinke koude periode en dan weer warm, wil prei in het eerste jaar ook wel eens doorschieten.

Prei bestaat uit opeengepakte bladeren die wit blijven omdat het dat gedeelte onder de grond groeide. Dit gedeelte is dan ook het lekkerste. Prei is dus een bladgroente en dus geen wortelgewas zoals vele denken. Doordat het een bladgroente is heeft prei een grote bemestingsbehoefte.

Er zijn twee groepen prei: rassen voor de zomer- en vroege herfstteelt en rassen voor de late herfst- en winterteelt. De rassen voor de zomer- en vroege herfstteelt zijn niet winterhard, hoewel ze wel een graadje vorst kunnen verdragen. Het blad is grijsgroen en groeit snel bij warme temperaturen. De rassen voor de late herfst- en winterteelt groeit langzamer en groeit beter bij lagere temperaturen. Kan ook zeer goed tegen vorst.
Bodem en Bemesten
Prei houd van een rijke bodem, goed vocht vasthoudend maar toch luchtig en een goede structuur. Prei heeft veel stikstof nodig voor een goede bladgroei, maar pas op met overbemesten. Ook hier de algemene voorbereiding van het onderspitten van oude stalmest. Daarnaast wordt er drie weken voor het planten bloedmeel toegevoegd.

Pas op met vruchtwisseling, prei heeft veel stikstof nodig en staat daarom in de buurt van bladgewassen, maar ze blijft familie van de ui, knoflook en sjalot. Houd een vruchtwisseling van 1 op 4 jaar aan. Bedenk daarnaast dat prei de bodem behoort voedingsarm achterlaat, dus bemesting voor het volgend jaar is zeker nodig.
Zaaien
Voor een snelle kieming kunnen de preizaden 24 uur in warm water worden voor geweekt. In februari worden zowel de zomer- als de winterprei gezaaid. Winterprei groeit langzamer en kan dan ook pas een week of 2 tot 3 later uitgeplant worden. Houd er rekening mee dat de plantjes tot halverwege of eind mei in de kas of buiten op en beschut plekje staan. Goed nat houden, dan kiemen de zaden binnen 3 tot 4 weken, afhankelijk van de temperatuur.

Prei wordt in februari ook wel eens binnenshuis gezaaid. Kiemt uiteraard sneller, maar er is sneller kans op een groeistilstand wanneer de zaailingen naar het koude buiten moeten.
Uitplanten
Prei wordt eigenlijk niet uitgeplant, maar ze worden in een gat gestopt. Eind mei zijn de zaailingen op potlooddikte en dan mogen ze uitgezet worden. Maak een gat in de grond van ongeveer 15 tot 20 centimeter diep en ongeveer 5 centimeter breed. De gaten onderling het liefste 15 centimeter uit elkaar zodat elke prei nog breeduit kan groeien.

Haal met een riek de zaailingen uit de grond, als het goed is hebben ze een grote hoeveelheid wortels. Zet ze vervolgens zagen in een emmer water, zodat ze gemakkelijk uit elkaar te halen zijn. Knip een stukje van het loof (de bovenkant) af, zo wordt de groei gestimuleerd. Plaats vervolgens 1 prei per gat in de grond, de harten van de zaailingen moeten nog boven de grond uitkomen. Niet aandrukken of dichtmaken, maar water in de gaten met planten gieten. Na verloop van tijd zal de prei zelf het gat vullen door regen en zal de aarde op de prei sluiten.

Om lange witte schachten te krijgen die zacht van structuur zijn en sterk van smaak, kun je tijdens de groei aanaarden. Breng dan langs de schacht steeds meer aarde zodat deze zonder de invloed van licht niet meer groen kleurt maar wit blijft.

Naast de algemene verzorging als onkruid wieden en water geven bij droogte, zijn er weinig teeltzorgen. Zorg dat de grond open blijft door regelmatig de grond open te trekken met een schrepel of cultivator.
Oogsten en Bewaren
Gebruik de spitvork om de prei te oogsten. Duw hem diep in de grond en stuk naast de prei en licht de grond op. De prei is dan gemakkelijk uit de grond te trekken. Spoel ze af en knip de wortels onderaan af. De prei is dan nog een paar dagen te bewaren, maar ook hier geldt: vers is het lekkerst.

Prei kan ook ingevroren worden. Was daarvoor de prei en snijd ze in dunne ringen. Ze worden rauw ingevroren en kunnen daarna gebruikt worden voor ovenschotels, soepen, sauzen of stoofschotels. Niet laten ontdooien maar bevroren in de hete pan gooien. Verpak de prei in dubbele zakken voor het invriezen, omdat prei nog wel geuren afgeeft.

Winterprei kan vaak tot maart nog staan, afhankelijk van het ras.