Pompoenen zijn er zowel als sier- of eerbare rassen, in allerlei vormen en kleuren. Van pompoenen kan soep gemaakt worden, of geroosterd, gefrituurd, gebakken en zelfs inmaken. Net als bij courgettes zijn ook de bloemen eetbaar, ze zijn zeer geschikt om te vullen. Ook de pompoenpitten zijn eetbaar, ze worden geroosterd over salades gegeten.

De pompoen plant neemt veel ruimte in beslag, de planten kunnen kruipen en nemen dan ongeveer 2 vierkante meter per plant in beslag. Ook kunnen de pompoenplanten klimmen, ze hebben ranken waarmee ze zich vast maken aan bijvoorbeeld gaas.
Zaaien
Half april worden de zaden in de koude kas of binnenshuis voor gezaaid. Gebruik 3/4 deel potgrond en 1/4 deel brekerzand, de zaden van pompoenen zijn namelijk gevoelig voor rot door te natte grond. 1 zaadje per potje voorkomt later de kans op wortelbeschadiging. Steek de zaden verticaal in de grond en geef ze maar een 1 keer water totdat de zaden kiemen. Bij 20 graden kiemen de zaden binnen een week.

Na de kieming heeft de zaailing uiteraard water nodig om zich te ontwikkelen, pompoenzaailingen groeien snel en maken ook snel een relatief groot blad. Wanneer de zaailingen 2 tot 3 echte bladeren hebben mogen ze uitgeplant worden, mits het na 12 mei is (IJsheiligen). Pompoenen houden van een warme en beschutte plaats.
Uitplanten
Pompoenen stellen niet veel eisen aan de grond, ze groeien alleen niet op een licht zure zandgrond. Graaf een flink gat, gooi dat vol met oude stalmest en compost, daarna de grond er weer op (waardoor er een bergje ontstaat). Een paar weken voor het planten wordt een handje koemestkorrels toegevoegd. De pompoenzaailing wordt in het bergje geplant, lekker warm en niet te nat. Het is belangrijk om onkruid te wieden en water te geven in de droge perioden. Pompoenen hebben relatief veel water nodig vanwege hun grootte. Snoeien is niet nodig, leid de ranken die de andere kant op kruipen. Ranken die in de weg liggen kunnen afgeknipt worden.

Wanneer er zich een pompoen ontwikkeld, is het beter om deze op een plankje of wat stro te leggen, zodat ze niet rotten. Ook omdat slakken wel eens aan de schil willen gaan eten en wonden zorgen er sowieso voor dat de pompoen gaat rotten en niet lang te bewaren is.
Oogsten en Bewaren
In september of oktober kunnen de pompoenen geoogst worden. Pompoenen kunnen niet tegen nachtvorst en moeten dan ook voor die tijd geoogst zijn en vorstvrij liggen. Wanneer de steel rimpelig wordt, droge groeven of barstjes krijgt dan is de pompoen rijp. Ook moet de pompoen keihard aanvoelen en hol klinken als je er op klopt. Sommige soorten verkleuren ook bij het rijpen. Snijd de vrucht inclusief een stukje stengel van ongeveer 5 centimeter af. Vruchten die worden geoogst zonder stukje steel rotten sneller.

Rijpe, onbeschadigde pompoenen zijn goed te bewaren. Laat ze eerst goed drogen op een luchtige plaats. Na 2 tot 3 weken drogen worden ze in een droge ruimte bewaard, met een ideale temperatuur tussen de 8 en 12 graden. Een goede bewaarpompoen kan tot in het voorjaar goed blijven.