Peterselie behoort tot de familie van de schermbloemigen en kent tal van soorten. Dit tweejarige gewas wordt meestal als eenjarige geteelt. Er word dus jaarlijks opnieuw gezaaid en geoogst. De bladeren zijn meestal diepgroen en bezitten de meest gekke bladstructuren.

Peterselie wordt steeds meer en meer verwerkt in de keuken en verdient dan ook naast de moestuin een waardig plaatsje in een pot op de patio, terras of balkon!
Soorten Peterselie
- Krulpeterselie of Mospeterselie. Een donkergroen blad met dik begroeide en gekrulde blaadjes.
- Bladpeterselie. Frisgroene kleur met brede blaadjes die het dan weer perfect doen als garnering (vooral bij visgerechten).
- Wortelpeterselie of Petroselinum c. tuberosum. De scherpe smaak van de wortel kan gebruikt worden in soepen en andere gerechten.
Zaaien
Zaaien van peterselie is soms een werk van veel geduld. Het is een gewas dat dus lang op zich laat wachten, maar toch de moeite loont. 4 weken is echt geen uitzondering, al kan dit proces versneld worden door het zaad enkele dagen te laten voorweken.
Zaaien gebeurt veelal in potjes maar kan ook in volle grond gebeuren. Een voordeel bij het zaaien in potjes is dat je het keukenkruid enkele weekjes vroeger kunt oogsten en vanaf februari al van start kunt!
Een belangrijke factor bij het kiemen is de temperatuur. 20 C° is zeker nodig om een goed kiempercentage te garanderen. Zaai 2 tot 3 zaadjes per potje en dek deze af met een zeer fijn laagje wit zand. Even bevochtigen (let wel; te veel vocht is niet goed) en vervolgens warm zetten.

Zaaien in volle grond kan vanaf april – mei, wanneer de temperaturen merkelijk gaan stijgen. Zaaien in rijtjes en daarna uitdunnen is perfect mogelijk en bevorderd de groei. Te dicht zaaien kan voor onderlinge verstikking zorgen
Opkweek
Na opkomst is het belangrijk dat de plantjes niet gaan uitdrogen. Met regelmaat water geven is dus vrij belangrijk.
Plant de jonge plantjes uit zodra ze 4 echte blaadjes hebben. Dit zorgt voor een vlotte inworteling en bovendien blijven de blaadjes fris van kleur.
Zaaien
De zaden van de bloemkool kunnen het beste onder glas in trays gezaaid worden. Zo heb je de minste kans tot wortelbeschadiging bij het verspenen. De kiemduur duurt rond de 1 tot 2 weken, afhankelijk van de periode en de temperatuur. 3 weken na de kieming heb je al behoorlijke zaailingen die uitgeplant kunnen worden.
Standplaats
Peterselie is absoluut geen zonneklopper en dient dus op een halfschaduwrijke plaats geplant te worden. Het gebeurt wel eens dat jonge blaadjes vlug gaan vergelen en zelfs verbranden.
Een schrale grond is perfect want ook dit gewas wenst geen grote hoeveelheden meststoffen.
Het toevoegen van compost wordt erg gewaardeerd.
Ziektes en schimmels
Peterselie heeft soms wel af te rekenen met diverse ziekten en belagers. Een ziekte of virus dat veroorzaakt wordt door luizen. Het gewas krijgt gele tot zelfs paarse blaadjes en verzwakt in groei. Probeer het gewas daarom zoveel mogelijk te beschermen tegen deze luizen, dit door een insectengaas of vliesdoek over de jonge plantjes te leggen.
Verwerking en gezondheid
Peterselie kan op tal van manieren verwerkt worden daar het een veelzijdig keukenkruid is. Enkele frisgroene blaadjes als garnering op een schotel of bord? Of dan maar weer een zomerse vinaigrette? Veel verwerkingen en toepassingen sieren dit bladgewas. Peterselie bevat trouwens een grote concentratie ijzer en vitamine A.