Er zijn één- en tweejarige rassen van de broccoli. Bij de tweejarige rassen vormen er zich pas bloemhoofdjes nadat ze op het veld hebben overwinterd. Men spreekt hierbij dan ook van winterbroccoli. Deze rassen zijn paars- of wit-spruitend. De zomerbroccoli (Italiaanse of Calbrese rassen) is beter bekend en groeit veel sneller. Deze rassen zijn éénjarig en zijn groen-spruitend.
Fiesta F1 hybride
Tuinderselectie, voor zomer en herfstteelt. Zomerbroccoli die gemakkelijker te tegen is als gewone bloemkool. De bloem die grijs-groen van kleur is oogst u wanneer deze open willen gaan. Kan zowel rauw als gestoofd worden gegeten. Zaaien vanaf half maart tot half april onder glas en vanaf april tot half juni op zaaibed. Circa 6 weken na uitzaaien uitplanten op 50 x 50 cm. Is oogstbaar tot de vorst invalt. Ook geschikt voor diepvries.
Zaaien
Het is mogelijk om de broccoli onder glas (in april) of buiten (in mei) uit te zaaien. Let erop dat broccoli houd van een warme omgeving, maar laat de temperatuur niet te hoog oplopen na de kieming. Dit zorgt er namelijk voor dat de zaailingen vatbaarder zijn voor aantasting door valse meeldauw. 14 graden overdag is ruim voldoende. Broccoli is gemakkelijk te verspenen in bloempotten, maar houd er rekening mee dat: hou ouder de uit te planten plant is, hoe minder goed de weggroei zal zijn.
Bemesting
Het is verstandig om in het vroege voorjaar de grond bestemd voor koolgewassen te bekalken. Later ook een organische bemesting toevoegen. Voordat de broccoli wordt uitgeplant is het verstandig om 100 gram per m² van een samengestelde meststof 12-10-18 uit te strooien. Wanneer er veel regen valt of bij lichtere gronden, is het halverwege de teelt ook nog mogelijk om bij te mesten met 50 gram van deze samengestelde meststof. Ook na de eerste oogst van de hoofdkroon kan er nog eens dezelfde hoeveelheid bij bemest worden.

Het is verstandig om halverwege de teelt ook de plant aan te aarden, zodat ze bij de koolvorming niet omvallen.
Oogsten
Broccoli wordt een vrij grote hoofdknop. Zodra deze donker van kleur is en mooi vast van structuur kan deze geoogst worden. Wanneer er al enkele randbloempjes op barsten staan is het de hoogste tijd om de knop uit te snijden met een stukje stengel eraan. Hierna zullen ook de zijscheuten uitlopen, welke later kunnen worden geoogst.
Ziektes en schimmels
Koolgewassen zijn niet gemakkelijk, ze zijn erg gevoelig voor aantasting.

Koolvlieg. De koolvlieg kan vermeden worden door koolkragen te gebruiken of onder gaasdoek of vliesdoek te telen. Ook rupsen kunnen met dit doek vermeden worden. Controleer regelmatig op rupsen, zodat je er in een vroeg stadium bij bent en deze nog kunt bespuiten met een anti-bacterie.
Koolluis. Koolluis kan met water afgespoten worden.
Knolvoet. Door voldoende bekalking kan knolvoet vermeden worden.
Zwartpoten. Zwartpoten kunnen vermeden worden door aangetaste planten flink aan te aarden.
Bewaren
Broccoli is niet zo goed te bewaren. Enkele dagen in de koelkast ingewikkeld in krimpfolie.