Boerenkool is een gemakkelijk te telen koolsoort die niet snel ziek wordt, winterhard is en voedzaam en lekker. De boerenkoolplant bestaat uit een dikke hoofdstam met grote gekroesde bladeren. Het blad kan geoogst en gegeten worden. Boerenkool behoort tot de kruisbloemenfamilie en tot deze familie behoren ook de bloemkool, broccoli, witte kool, rode kool en spruiten.
Rassen
De boerenkool heeft herfst- en winterrassen. De herfstrassen kunnen slechts enkele graden vorst verdragen, terwijl de winterrassen tot -15 graden kunnen verdragen. De smaak van boerenkool is het beste wanneer er vorst geweest is. Enkele rassen zijn:

- Westlandse herfst (voor vroege oogst)
- Winterbor F1 hybride (donkere winterboerenkool)
- Redbor F1 hybride (donkerpaarse kleur, bij het koken donkergroen)
- Nero di Toscane (wordt ook wel palmkool genoemd)
- Russian Kale (minder gekroesd, winterhard en lang oogstbaar, meer dan 1 meter hoog)
Zaaien
Door de zaden op tijd te zaaien krijgt u de beste opbrengst. In april kunnen ze in de kas voor gezaaid worden, ze kiemen dan binnen 10 dagen. Wanneer de zaailingen groot genoeg zijn kunnen ze uitgeplant worden, op een standplaats in de zon of half schaduw.
Bodem en Bemesting
Boerenkool heeft voldoende aan een basisbemesting met stalmest of compost in het voorjaar en wat koemestkorrels of NPK 12-10-18. Zoals bij alle koolsoorten zijn jonge zaailingen gewild bij vogels, daarom is het belangrijk om de jonge plantjes af te dekken met een net. Wanneer de planten eenmaal 30 centimeter groot zijn, kan het net weggehaald worden.
Ziektes en Schimmels
In de tweede helft van de zomer en de herfst wordt de witte vlieg actief. Het is mogelijk om hier tegen een fijn net te plaatsen. In principe is de witte vlieg onschuldig, ware het niet dat ze eitjes legt onder het boerenkoolblad. Het kan zo erg oplopen dat het blad de hele onderkant wit maakt. Je kunt het blad na het schoonmaken wel gewoon eten.
Oogsten en bewaren
Het is het beste om boerenkool te oogsten op de dag dat je het gaat eten. Wanneer je in februari nog boerenkool hebt staan moet je alles oogsten. De planten voelen het voorjaar aankomen en krijgen de neiging om door te schieten en het blad wordt bitter. Boerenkool is in te vriezen.